fbpx

De bouw van Zonnepark Hooibroeken kan beginnen.

Alle contracten voor Zonnepark Hooibroeken zijn getekend en Financial Close is bereikt. Hiermee heeft het zonnepark, dat ontwikkeld is door energiecoöperatie Energiek Heusden en Sunvest Ontwikkeling, de benodigde financiering opgehaald om te starten met de bouw. Na 3 jaar ontwikkelen is dit een unieke en belangrijke mijlpaal voor Energiek Heusden en Sunvest.

Het plangebied

Het geplande zonnepark is gelegen aan de Polderweg nabij de N267 in Oudheusden. Het perceel heeft een oppervlak van ongeveer 24 hectare en daarop zal een Natuurlijk Zonnepark gebouwd worden met een mooie landschappelijke inpassing. De noord-zuid structuren van het perceel worden benadrukt en ecologisch ingericht.  In de zuidoosthoek wordt een stuk natuur ingericht in lijn met natuurgebied de Hooibroeken. Daarnaast wordt het waterpeil van het projectgebied op hetzelfde niveau gebracht als dat van natuurgebied de Hooibroeken om zo de biodiversiteit te vergroten en de toekomstige natuurwaarden aan te laten sluiten op het natuurgebied.

Lokaal eigendom

Met Zonnepark Hooibroeken wordt een eerste grote stap gezet in grootschalige opwek van zonne- en windenergie binnen de gemeente Heusden. Energiek Heusden is buitengewoon tevreden over de samenwerking met Sunvest en met het grote enthousiasme van inwoners uit Heusden om mee te doen met de lokale financiering van het park. Er werd voor ruim 6.500 certificaten ingeschreven terwijl er 3.800 beschikbaar waren. Daarmede is de 50% lokale eigendom en zeggenschap van het park met kracht gerealiseerd en geeft de grote belangstelling om mee te doen veel vertrouwen in de realisatie van nieuwe toekomstige projecten.  

Sunvest streeft ernaar om met haar Natuurlijke Zonneparken ook meerwaarde voor de Heusdense samenleving te creëren. Zonnepark Hooibroeken wordt ontwikkeld door Sunvest en de lokale energiecoöperatie Energiek Heusden. Sunvest en Energiek Heusden zijn beiden 50% eigenaar van het zonnepark, en hebben beiden 50% zeggenschap, rechten en plichten inzake het zonnepark. Zo heeft de omgeving een belangrijke stem in de ontwikkeling van het zonnepark gehad en zal een groot deel van de opbrengsten van het zonnepark terugvloeien in de omgeving. Op deze manier kunnen alle inwoners van de gemeente Heusden profiteren van de komst van het zonnepark.

Energiek Heusden streeft naar een gebalanceerde duurzame energievoorziening in de gemeente Heusden. Eigendom en zeggenschap over die energievoorziening moeten daarbij voor een belangrijk deel bij de inwoners van Heusden komen te liggen en opbrengsten moeten terugvloeien naar de lokale gemeenschap. De realisatie van dit grote zonnepark is een eerste grote stap in de goede richting. Rinus Zebregts, secretaris van Energiek Heusden: “Bij de start leek het vooral een onbekend en spannend avontuur. In de praktijk is het dat ook geworden met pieken en dalen waarvan we veel geleerd hebben en met veel voldoening van het uiteindelijke resultaat.”

Planning

Nu de financiering heeft plaatsgevonden worden de voorbereidingen van de bouw in volle gang gezet. In de komende maanden zullen eerst de voorbereidingen voor de landschappelijke inpassing worden uitgevoerd, zoals het verbreden en verflauwen van sloten, waarna ProfiNRG het zonnepark zal bouwen. De landschappelijke inpassing zal door drie lokale partijen worden uitgevoerd, Pulles Grond en Sloopwerken, Van den Heuvel Engelen Infra, en Langstraat Hoveniers.

Naar verwachting zal de bouw circa 9 maanden in beslag nemen. In het eerste kwartaal van 2025 zal het zonnepark bedrijfsklaar zijn en even veel duurzame energie produceren als het verbruik van circa 10.000 huishoudens.

2 reacties

 1. Hoi,
  Is de inschrijving voor de certificaten gesloten of kan je nog een certificaat kopen?

  Met vriendelijke groet,
  Stefan Beaard

  • Beste Stefan,

   De inschrijving is helaas gesloten en alle certificaten zijn verkocht!

   Met vriendelijke groet,

   Burgerparticipatie Hooibroeken B.V.
   (een 100% dochter van Energiek Heusden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *