fbpx

Inschrijving gesloten

De inschrijving op de certificaten is gesloten. De belangstelling is overweldigend. Alle certificaten zijn verkocht en de inschrijvers hebben een mail ontvangen over de toewijzing.

Zeer geslaagde informatieavond

De grote zaal van de Voorste Venne in Drunen was vrijdagavond 23 februari bijna tot de nok toe gevuld met belangstellenden voor de koop van certificaten, waarmee de aanleg van Zonnepark Hooibroeken in Oudheusden gerealiseerd kan worden. Nog voor aanvang van de informatieavond was er al op de helft van de 3800 beschikbare certificaten ingeschreven. Op 23,5 hectare landbouwgrond van matige kwaliteit zal nog dit jaar een in natuurschoon ingepakt park met 55.000 zonnepanelen voldoende zon gaan binnenhalen om jaarlijks 10.000 huishoudens van stroom te voorzien. En niet onbelangrijk, er vindt 22 miljoen kilo CO2-uitstoot minder plaats! Het lijkt nu al op een succesverhaal.

Oud-Drunenaar Eric van der Steen, die deze informatieavond op gezellige wijze presenteerde, had al ruimschoots voor aanvang begrepen bij de vraag: “Kan ik nog meedoen”, dat de belangstelling groot is voor aanschaf van certificaten. Voor de een is dat uit ideële overwegingen in samenhang met de ecologische voetstap, voor de ander vanwege de renteopbrengst van 6,5% en na 15 jaar oplopend tot mogelijk 8,5%. En voor nummer drie zijn beide opties van belang. Van der Steen valt helaas zelf buiten de prijzen, omdat hij geen deel meer uitmaakt van de gemeente Heusden. De lucratieve deal is alleen bestemd voor Heusdenaren en mensen die aan onze gemeente ver- of gebonden zijn. “We zitten met z’n allen in de transitie en jullie gaan het in het echt meemaken”’, hield hij zijn gehoor voor. “En mooi dat je dat kunt delen met je kinderen en kleinkinderen”.
Een serieus bedrijf

Volgens voorzitter Frie van Hulten van initiatiefnemer Energiek Heusden is de energiecoöperatie -die dit haar 10-jarig bestaan viert- al stevig lokaal verankerd in de samenleving en gegroeid van 0 naar 450 leden en van 10 naar 55.000 zonnepanelen. “Het is een serieus bedrijf geworden, dat voor 50% eigenaar wordt van een groot zonnepark met een mooie aanbieding voor participanten en een fraaie uitgangspositie voor de toekomst. We hebben wat te vieren in 2024. Energiek Heusden is niet alleen een club voor participanten, maar moet een beweging gaan vormen”. Een filmpje maakte vervolgens duidelijk hoe groepen bewoners zich inzetten voor de energietransitie.

Energiek Heusden is één van de 700 landelijk opererende coöperaties in Nederland en heeft de opdracht om voor de realisatie van Zonnepark Hooibroeken aan de Polderweg in Oudheusden € 950.000, – binnen te halen. In projectontwikkelaar Sunvest Ontwikkeling vond het een goede partner en dat leidde tot een samenwerkingsverband met als resultaat het bedrijf Zonnepark Hooibroeken B.V., dat de exploitatie gaat verzorgen. De bank waarmee wordt samengewerkt stopt 15 miljoen in het project. “Het zit goed in elkaar en alles is dubbel gecheckt”, aldus Van Hulten. Het is een project dat voor 50% in eigendom komt van de Heusdense gemeenschap en waarvan het rendement lokaal wordt besteed aan maatschappelijk goede doelen. Alles is geregeld en de schop kan nu de grond in. Na 25 jaar wordt het park ontmanteld en schoon opgeleverd en krijgt onze gemeente er 23,5 hectare grotendeels nieuwe natuur bij.

Meer weten? Op maandag 26 februari is er van 19.30 tot 21.30 uur een inloopbijeenkomst in De Mand/Caleidoscoop in Vlijmen en idem dito op woensdagavond 28 februari in De Schakel in Oudheusden.